Zihin ve beden her zaman karşılıklı etkileşim içindedir. Beyin fizyolojik olarak bütün organların merkezi kontrolünü sağlayan organdır, bu sebeple zihnimizde oluşan bir rahatsızlığın fiziksel bir bozukluğa dönüşmesi kaçınılmazdır. Zihinden bedene uzanan bu büyük sistem kişinin “iyi olma hali” üzerinde çok büyük söz hakkına sahiptir. Psikosomatik rahatsızlıklar psikolojik sebeplerden dolayı bedenimizde kendini gösteren bozukluklardır. Beynimizin içinde bizi rahatsız eden, stres ve ruhsal sıkıntıların bedenen dışavurumudur. Bu rahatsızlıklar fizyolojik açıdan açıklanamaz ve çözümlenemezler çünkü asıl çözülmesi gereken problem zihnimizdedir. Bir bakıma zihnimiz bedenimizi kullanarak bizimle iletişim kurmaya çalışıyordur. Kısaca, psikosomatik bozukluklar, fiziksel bozukluklardan farklı olarak herhangi bir organın işlev bozukluğuna bağlı olarak değil, duygu durum bozukluklarının bir uzantısı olarak ortaya çıkar. Bu bozukluklar zihnimizin bedenimiz üzerinde ne kadar güce sahip olabileceğinin kanıtıdır.
Bilinç Dışı ve Psikosomatik Rahatsızlıkların Bağlantısı Nedir?
Bilinç dışımızda yer alan, ifade edilmeyen, bastırılan duygular er ya da geç gün yüzüne çıkmak ister. “Başa çıkılamaz” duygular zihne ağır geldiğinde bilinçsizce bedene yönlendirilir ve somatik rahatsızlıklar bu şekilde ortaya çıkar bu sayede bilinç dışımızın fiziksel sağlığımız üzerinde büyük söz hakkına sahip olduğunu söyleyebiliriz. “Bedeniniz içeride bir şeylerin doğru gitmediğini size haber verir fakat siz bunun farkında olmazsınız.” (Suzanne O’Sullivan)
Psikosomatik Rahatsızlıklar Neden Ortaya Çıkar?
Bu rahatsızlığın sebepleri arasında başta stres ve strese dayalı psikolojik çöküntüleri, beraberinde genetik faktörleri, çocukluk travmalarını, depresyonu, anksiyete bozukluklarını ve kişilik özelliklerini sayabiliriz. Kişi stres ve zorluklarla başa çıkabilme kuvvetinde değilse, beden var olan strese uyum sağlamak amacıyla somatik rahatsızlıklar oluşturabilir.
Psikosomatik Rahatsızlıklar Nelerdir?
Somatizasyon hakkında en yaygın şikayetler baş, mide ve sırt ağrılarıdır bunlarla beraber yorgunluk, bitkinlik, denge sorunları, görme bozuklukları, kas ağrıları, cilt hastalıkları, saç dökülmesi, nefes darlığı gibi şikayetler de görülebilir. Nefes darlığı anksiyetenin en sık karşılaşılan belirtisidir ve nefes darlığı zihnimizde olan anskiyeteden kaynaklanan rahatsız edici duygu, düşünce ve fikirlerin bedenimize yansıma şekillerinden biridir.
Psikosomatik Rahatsızlıklar Nasıl Tedavi Edilir?
Zihinsel bozukluklar, bastırılmış duygular, sarsıntılar fiziksel rahatsızlıklara dönüşebiliyorsa aynı zihin daha iyi olmaya da yönlendirilebilir. Psikosomatik rahatsızlıklarda birçok tedavi yöntemi kullanılabilir. Tedavi aşamasında hem bedensel hem zihinsel bulguların değerlendirilmesi gereklidir. Danışanların fiziksel tedavinin dışında psikolojik tedaviler görmeleri önemlidir. Bireysel ve grup psikoterapileri iç görü kazandırıcı ve destekleyici tedavi yöntemlerindendir. Bilişsel davranışsal terapi ile danışanlara zihinlerinin nasıl çalıştığını anlatarak duygu durumlarını nasıl kontrol edebileceklerini, problemleriyle baş etmenin yeni yolları gösterilir. EMDR ve psikanaliz de iyi sonuç gösterebilecek tedavi yöntemlerinin arasındadır.