Dikkat eksikliği çoğunlukla ‘isteksizlikle’ karıştırılmaktadır. Kişinin ruh haliyle ilgili değil beyindeki idareyi sağlayan kimyasal maddelerle ilgili bir problem söz konusudur. Her zeka düzeyindeki insanı etkileyebilmektedir. Kronik dikkat eksikliği kişinin sadece düşünceleriyle tedavi edebileceği bir durum değildir. Dikkat eksikliği bulunan bir kişide çeşitli psikolojik hastalıkların görülme olasılığı başka insanlara göre 6 kat daha fazladır.
Bu bilgiler haricinde dikkat eksikliğinin genel tanımına göz atacak olursak; dikkati bir iş üzerinde toparlayamama, konsantre olamama ve odağı sürdürememe sorunudur. Dikkat eksikliği, sadece çocukluk çağının hastalığı değildir. Bu sendrom çocukluk çağında böyle bir tanı almamış kişilerde, erişkinlikte de saptanabilmektedir.
Dikkat Eksikliğini Hangi Belirtilerle Tanımlayabiliriz ?
Öncelikle yetişkinlerde dikkat eksikliği belirtileri ile çocuklardaki dikkat eksikliği belirtileri aynı değildir. Erişkin bir kişide sanki motor takılmış gibi bir aşırı aktivite, sıraların üzerinde koşma ve otorite-öğretmenler ile sorun yaşama gibi belirtiler olmaz. Çocuklar genellikle öğrenme güçlüğü yaşarken, yetişkinler işinde ve sosyal hayatında problemler yaşayabilmektedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan kişi sürekli fikir değiştirir. Anlık olarak durumla bağlantısız şekilde bir mutlu bir huzursuz olur veya verdiği karardan vazgeçer. Bu hastalığa sahip kişilerin duygu durumlarında da değişkenlik görülebilmektedir. Örnek verecek olursak kişi başladığı bir işi bitirmeden başka işe geçebilmekte. Erişkinlerde çabuk sıkılma ve işin devamını getirememe en belirgin özellikler arasındadır.
Bunun dışında kişi normal hayatında en ufak şeylere bile odaklanamıyorsa, odaklansa bile dikkatini gereken süre kadar sabitleyemiyorsa hatta bir konudan bahsedildiğinde dinlemekte zorluk çekiyor ve ilgilenemiyorsa dikkat eksikliği belirtileri gösteriyor diyebiliriz. Rutin işlerini unutup aksatması ve özellikle iş hayatında yapması gereken görevleri yerine getiremiyor olması da bu belirtilere eklenebilmektedir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir ?
- Genetik: Genetik yatkınlık dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile en çok ilişki kurulan sebeptir.
- Hamilelik: Hamilelikleri sırasında alkol, sigara, ilaç maruziyeti olan annelerin çocuklarının dikkat eksikliğine yatkın oldukları bilinmektedir.
- Nörolojik sebepler: Beyinde iletişimi sağlayan bazı maddelerin bölgesel değişimi güncel olarak üzerinde durulan sebeplerdendir.
- Kimyasal zehirler: Kişinin kimyasal zehire maruz kalmasının da dikkat eksikliği ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Dikkat Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir ?
Dikkat eksikliği biyolojik yönlü olduğu gibi genetik olarak da aktarılabilen bir rahatsızlık olarak tanımlanabilmektedir. Bu yüzden tek başına ilaç tedavisi çok da olumlu sonuçlar vermemektedir. Dikkatini toplamada zorluk yaşayan kişi ilaç tedavisiyle destek alsa da, geçmişte dikkat eksikliğine yönelik yaşadığı zorluklar nedeniyle beynindeki o kodları yıkması ancak bir psikoterapiyle gerçekleşebilmektedir. Dikkat eksikliği problemini ilaçla giderip dikkatini belirli bir işe doğru odaklayabilen bir insan, psikoterapi almadan alışkanlığından vazgeçmekte güçlük yaşar. Siz de bu durum hakkında uzmanlarımıza danışmak isterseniz Etilerdeki Sima Psikolojik Danışmanlık Merkezini ziyaret edebilirsiniz. Ya da online olarak ulaşabilirsiniz.