Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu Hakkında Her Şey

Borderline oldukça karmaşık ve kişiye çok sıkıntı veren bir bozukluktur. Borderline kişilik bozukluğu görülen kişiler, duygularını düzenlemede ve dürtülerini kontrol etmede zorlanmaktadırlar. Duygu, düşünce ve davranışlardaki gelgitlerle kişinin iş, sosyal ve özel hayatında sorun yaşamasına, ilişkilerde uyum gösterememesine ve işlevsel kayıplar yaratmasına neden olmaktadır.

Çoğunlukla dürtü ve duygularını hem uygunsuz öfke gösterileri hem de kendilerini yaralamak veya intihar davranışı şeklinde dışa vururlar. Kendilerini yaralamaları çoğunlukla intihar davranışı olmamasına rağmen, bu hastalarının önemli bir bölümü intihar yoluyla ölürler. Borderline olan kişilerde depresyon ve anksiyete-kaygı yaygındır ve pek çoğunun bağımlılık sorunu vardır.

Borderline Sınırda Kişilik Bozukluğu’nun Belirtileri Nelerdir?

Borderline kişilik bozukluğunda görülen belirtiler farklı psikolojik hastalıkların belirtilerine oldukça benzediği için kişilerin yaşadıkları bu belirtileri ayırt etmeleri çok zor olabilir. Kişinin duygu durumunda, davranışlarında, benlik algısı ve işlevselliğinde devamlı tutarsızlıklarla kendisini gösterir. Borderline kişilik bozukluğunda görülen duygudurum değişiklikleri bipolar bozukluklarda görülen mod değişimlerinden daha sık ve hızlı olmalarıyla, benlik algısı ve işlevsellikte yaşanan tutarsızlıklar da depresyon ve anksiyete de görülen benzer belirtilerden daha uzun süreli ve şiddetli olmalarıyla ayrılır.

Bu kişilik bozukluğuna sahip bireylerin duyguları diğerlerine göre daha dikkat çekici ve değişkendir. Duyguları, hissettikleri kararsızdır ve her şey yolundayken bile aniden öfke patlamaları yaşamaktadırlar. Başkalarına hemen küser hemen tartışmaya hazır bir şekilde beklemektedirler.

Bireyler, dışlanma ve terk edilmeye karşı şiddetli bir duyarlılığa sahiptir, intihar düşüncelerine de neden olmaktadır. Bu davranışlar yakın kişiler arası ilişkilere zarar verdiğinden, BKB’li bireyler dışlanma veya terk edilme gibi büyük korkularınında üstesinden gelemezler. Boşluk, sıkıntı, kimlik karmaşası, riskli cinsellik, madde kullanımı, dikkatsiz araç kullanımı veya oburluk gibi dürtüsel davranışlar ise BKB’nin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.

BKB’li bireyler zaman zaman strese bağlı paranoya veya mantıksız düşünce gösterebilirler. Ayrıca “siyah ve beyaz” kalıpları içinde düşünür ve yüceltme yani her şeyin mükemmel olduğu düşüncesi  ya da yerin dibine batırma yani her şeyin berbat olduğu düşüncesi dışında tanımlama yapmazlar.

Kişilerde görülen bazı olumsuz özellikler arasında kumar oynamak, dikkatsizce araba sürmek, aşırı derecede para harcamak, uyuşturucu, alkol kullanmak, her şey yolundayken işinden ayrılmak, olumlu giden ilişkisini sonlandırmak, kendine zarar veren riskli davranışlarda bulunmak vardır.

Kişi kendine zarar verdiği kadar çevresindekilere ailesine, arkadaşlarına da zarar vermektedir. Aileler kendini tükenmiş ve bitkin hissederler. Çocuklarının gösterdiği davranışlar yıkıcı olabiliyor ve bu da ailelerin kötü etkilenmesine de neden olmaktadır.

Kişinin borderline geliştirmesindeki nedenler arasında biyolojik yapı, genetik faktörler ve genetik faktörlerin yanında çevresel faktörlerde bulunmaktadır. Ayrıca kişinin çocukluk çağında yaşadığı travmatik bir olayda borderline’a sebep olabilmektedir.  Borderline Kişilik Bozukluğunun tedavisinde ise; ilaçla tedavi, bireysel psikoterapi, grup terapisi, çift veya aile terapisi ve belirli bir süreliğine hastaneye yatma gibi çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir