BAĞIMLILIK NEDİR?
Bağımlılık bir maddenin ya da davranışın olumsuz sonuçları olmasına rağmen ısrarla yapılması durumudur. Psikolojik boyutunda ise bağımlılık karşılanamayan ihtiyaçlar sonucu ortaya çıkabilir ve zor durumlarda kendi kendini iyi etme hali olabilir. Alışveriş her ne kadar gündelik bir ihtiyaçmış ve sorun değilmiş gibi gözükse de anlık istek ve hazlarla ihtiyaç olmadığı halde satın alma bir bağımlılık biçimidir.
NEDEN ALIŞVERİŞ YAPARIZ?
Sosyal statü beklentisi, fantezi düşkünlüğü, artan internet kullanımı, zorlayıcı biriktirme, plansız satın alma, motivasyonda artış, kendini daha iyi hissetmek ve göstermeye çalışmak, kadınlarda daha çok olduğu gözlemlenmiştir.
ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞI NEDİR?
Her gün alışveriş merkezleri dolup taşıyor, pek çok kişi ihtiyacı olmadığı halde kendini alışveriş yapma zorunluluğunda hissediyor. Hatta bazıları alışveriş yapmaktan öte tıpkı madde kullanımı derecesindeki bağımlılık düzeyine kadar gelebiliyor.
İnsanlar kendilerini iyi hissetmek adına alışveriş yapmaktadırlar ancak bağımlılıkta durum farklıdır. Bu bir davranış biçimidir. Aldıktan sonra keyif ve rahatlama hissi yaşar, ancak bir süre sonra pişmanlık ve suçluluk duygularını yaşamaya başlar. Alışveriş bağımlılığı, tedavi edilmesi gereken psikolojik bir rahatsızlık olmasının yanı sıra aslında ciddi bir bağımlılık türüdür. Günümüzde sık karşılaşılan bir davranış biçimidir.
Alışveriş bağımlılığı; genellikle ihtiyaç dışı ve kontrolsüz bir şekilde aşırı alışveriş yapma arzusu, aşırı para harcama şeklinde kendini gösterir. Kişi artan miktarda ve sıklıkta, çoğunlukla planladığından daha fazla alışveriş yapar ve kendini durduramaz.
Kişi için alınan şeyin kendisinden çok alma eylemi haz vericidir. Birçok alıveriş bağımlısı kullanmayacağı, kendi ölçütlerine uygun olmayan ya da ihtiyacı olmayan şeyleri satın alır.
ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞININ ALTINDA BOŞLUK DUYGUSU MU YATIYOR?
Kişinin yaşadığı gerilim duygusunu azaltmak veya yaşadığı doyumsuzluk duygusunu satın alarak doyumla sonuçlandırmak için karşı konulamaz derecede alışveriş yapma dürtüsüdür. Kişilik gelişiminin oluşum aşamasında varlığını geliştiremeyen kişilerin, yaşadıkları değersizlik duygusunu bastırmak ve eksik iç düzenlerini bütünlemek için dış kaynaklara yönelmektedir.
Aslında tüm bağımlılıkların ortak bir paydası vardır. Bağımlı kişiler maddeleri, duygusal boşluklarını doldurma biçimi ve yüzleşmekte zorluk çektikleri yanlarından gizlenecek bir perde gibi kullanırlar.
ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
-Kişinin kendisini iyi hissetmediği zamanlarda para harcamak için aşırı güçlü bir istek duyması
-Yaşamda karşılaştığı sorunlarla baş edemediği durumlarda para harcamak için güçlü bir istek duyması
-Planladığından, bütçesinden daha fazla harcamak
-Alışverişe başladıktan sonra kendisini zor durdurması
-Harcanan para miktarının son iki yılda artması
ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?
Genellikle başlı nedenleri ruhsal ve sosyal durumlardır. Bu nedenlerden dolayı alıveriş bağımlılığı oluşmaktadır.
Uzmanlar bağımlılığın temel nedeni olarak kredi kartları, taksitler ve sosyal çevreninde önemli olduğunu söylemektedir. Diğerlerinden yoksul görünmeme isteği ve marka takıntısı da bağımlılık nedenleri arasında sayılıyor.
Siz de bu ve benzeri bir durum yaşadığınızı düşünüyorsanız Etiler Beşiktaş’ta bulunan uzman psikologlarımızdan destek alabilirsiniz.