Sınav Sürecinde Ebeveyn Olmak

Ebeveyn olmak, dünyadaki en kutsal ve zorlu mesleklerden biridir. Çocukların gelişim dönemlerine göre farklı farklı sorunlarla karşılaşabilmektedirler. Bu zorlu dönemlerden biri de çocukların eğitim dönemidir. Ülkemiz, eğitim konusunda sınavlara fazlasıyla önem vermekte ve öğrencileri yoğun bir şekilde sınava maruz bırakmaktadır. Öğrenciler bu durumdan fazlasıyla etkilenmektedir. Sınavlara şeklen giren bir kişi olmasına rağmen, sınava hazırlanan tüm aile fertleri de bu sınav sürecini yaşamakta; maddi ve manevi olarak etkilenmektedirler. Bu süreçte öğrenciyle birlikte etkilenen anne-baba, davranışlarıyla ve tutumlarıyla aynı zamanda öğrenciyi de etkilemektedir.

Aileler bu süreçte en az çocuklar kadar kaygılıdır. Kaygı bulaşıcı bir duygudur ve çoğunlukla aileler kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmaktadırlar. Öncelikle aile kendi kaygısını azaltmaya çalışmalıdır. Anne ve babalar çocuklarına kaygılarını hissettirmemek için onlara olumlu cümleler kursa bile beden dili, yüz ifadesi ve ses tonu onları ele verir.

Ailelere bu noktada şunları önerebiliriz:

KAYGIYI YOK ETMEYE ÇALIŞMAYIN

Amaç kaygıyı tümüyle ortadan kaldırmak değildir. Kaygıya yenik düşmeyip, yaşanan kaygı belli bir düzeyde tutulmalı. Belirli düzeyde olan kaygı, istek duymak, karar alma ve alınan kararlar doğrultusunda enerji üretme ve üretilen bu enerjiyi kullanarak performansın yükselmesine yardımcı olur. Bu nedenle öğrencilerin kaygıyla başa çıkmasını yardımcı olurken kaygıyı tamamen kaldırmak yerine belirli bir seviyeye çekmesine yardımcı olmak gerekir.

ONU SEVDİĞİNİZİ HİSSETTİRİN

Anne ve babanın sınava hazırlık sürecinde çocuğuna destek olması önemlidir. Öğrenciler bu dönemde motive olmaya ihtiyaç duymaktadırlar. Anne ve babadan duyulan övgüler çocuğu oldukça mutlu hissettirir. Sadece başarılı olduklarında sevgi ve ilgi gören, başarısız olduklarında eleştirilen çocuklar, kendi değerlerini sadece başarılı olmaya bağlarlar ve kendilerine güvenleri azalır. Sınavda başarılı olup olamayacağını düşünmekten ders çalışmaya konsantre olamaz. Bu nedenle ebeveynler çocuklarını her koşulda sevdiklerini onlara hissettirmesi gerekir. Bu çocukların başarısını olumlu yönde etki eder.

EVDE OLAĞAN ÜSTÜ HAL İLAN ETMEYİN

Sınava hazırlık sürecinde velide öğrenciyle birlikte hazırlanırmış gibi olur. Evdeki düzen, öğrencinin sınavına yönelik belirlenir ve düzenlenir. Evdeki bu durum öğrencinin stresini artırabilmektedir. Aynı zamanda öğrencide “ailemin bu fedakarlıklarına yanıt vermek zorundayım” düşüncesi oluşur ve daha fazla kaygılanır.

KIYASLAMA YAPMAYIN

Öğrenciye yapılan kıyaslamalar çocuğa zarar vermektedir. Çocuk, ailesinin ve başkalarının gözünde kendisinin değil, sınavlardaki başarısının önemli olduğunu düşünür ve sınava gerçek dışı bir anlam yüklemesi yapar.

ALTERNATİFLİ OLUN

Ebeveynler, çocuklarının sınavda başarısız olma durumlarında nasıl bir yol izleyebileceklerini çocukla birlikte konuşmalıdır. Alternatif durumlar beraberce belirlenmelidir. Alternatifin olması, çocuğu rahatlatacaktır ve sınavın yaşamın tek ve en önemli dönüm noktası olarak algılanmasını engelleyecektir.

BEKLENTİLERİNİZDE GERÇEKCİ OLUN

Çocuk bütün alanlarda başarılı olamaz. Belirli alanlarda kuvvetli yönleri olabileceği gibi belirli alanlarda da zayıf yönleri olabilir. Anne ve babanın çocuğundan beklentileri, çocuğun yapabilecekleri ile uyumlu olursa çocuk daha az kaygı yaşar.

GEÇMİŞTE GÖSTERİLEN BAŞARILARI HATIRLARIN

Önceki başarıları hatırlatmak çocuk için motivasyon yükselticidir. Sahip olduğu olumlu özelliklerin çevresi tarafından fark edilmesi, çocuğun kendini daha güçlü hissetmesini ve kendisine inancını arttıracaktır.

Her anne ve baba sınava hazırlanan çocuğunun başarılı olmasını istediği için destek olur. Burada önemli olan bu desteğin doğru ve başarıyı arttıracak şekilde olmasıdır.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir