Aldatma veya sadakatsizlik; evli ya da duygusal bir ilişki içindeki taraflardan birinin bir başka üçüncü kişi ile ilişkiye girmesi olarak tanımlanabilir. Bu yazımız da aldatılma ve aldatma psikolojisi üzerine yazıldı. Aldatma her zaman cinsel düzeyde olmak zorunda değildir; aynı zamanda duygusal düzeyde de olabilir.
Ayrıca aldatmanın ne olduğu kültürden kültüre hatta çiften çifte göre de değişebilir. Fakat ne olursa olsun aldatma ilişkiye ciddi zararlar veren, iki kişi arasındaki birliği bozan ve hatta günümüzde çoğu ilişkinin bitme sebebi olan bir davranıştır. Aldatma ilişkideki biz olma hissine zarar verir ve aldatılan kişi güçlü bir hayal kırıklığı yaşar ve güven duygusu zedelenir.
Erkek veya Kadın Neden Aldatır?
Unutulmamalıdır ki hiçbir ilişki aldatma amacıyla başlamaz, kişilerin bu yola girmesine birçok şey etkili olmuş olabilir. Aldatma için tek bir nedenden söz etmek doğru değildir çünkü aldatmanın ardında biyolojik, psikolojik ve sosyal birçok sebep olabilir. İnsanların birini neden aldattığı ise çift ilişkisinin dinamiklerine ve geçmişleri ile bağlantılıdır.
Duygusal olarak karşı tarafı ihmal etme, rutinden sıkılma ve heyecan arayışı, karşılıklı iletişim sorunları, aşırı iç içe geçmiş hayatlardan kaçma çabası, çocukluk çağında yaşanan travmalar, bebek gelmesi gibi aile içi dinamikleri etkileyebilecek büyük değişiklikler ve benzeri gibi birçok sebep aldatmanın nedeni olarak sıralanabilir. Kadın ve erkeklerin ilişkideki aldatma eğilimleri farklı motivasyonlardan kaynaklanmaktadır.
Bilinen genel bir yargıya göre erkeklerin daha çok cinsel haz alma deneyimi arayışı nedeniyle aldattığı kadınların ise daha çok duygusal düzeyde bir bağ ve ilişki kurma isteği ile aldattığı yönündedir. Hangi taraf aldatırsa aldatsın ve nedeni ne olursa olsun bu durum iki tarafa ve ilişkiye ciddi zararlar verebilir.
Aldatılma Psikolojisi
Herhangi biri tarafından aldatılmak özellikle de gerçekten değer verdiğiniz, en özelinizi paylaştığınız ve çok sevdiğiniz biri tarafından aldatılmak başa gelebilecek zorlu ve acı deneyimlerin başında gelir. Değer yargılarınız, kendinize ve etrafa olan bakış açınız etkilenir, güven duygunuz sarsılır ve gelecek ilişkilerinizin dinamiklerini etkilenir.
Her ne kadar zorlu bir süreç de olsa sadakatsizlik ilişki için bir dönüş noktası olabilir. Partnerler birbirleri arasındaki sorunlara odaklanıp, onları çözmeye ve aralarındaki bağı onarmaya yönelebilirler ya da kişiler birbirleri için uygun ve doğru kişi olup olmadıklarını anlama yolunda önemli bir gösterge olarak yaşadıkları olayı yorumlayıp geleceklerini şekillendirebilirler.
Aldatılmayla Nasıl Başa Çıkılır?
Öncelikle aldatılmanın kulak arkası edilecek ve önemsenmeyecek bir konu olmadığı bilinmelidir. Kişinin bu durumdan etkilenmesi ve çeşitli tepkiler vermesi oldukça doğaldır. Bu karmaşık duyguları yaşamak gayet normaldir ve yaşanması gerekir, unutulmamalıdır ki bu yorucu ve karmaşık hislerin zamanla etkisi azalacaktır.
Bir diğer önemli nokta ise bu konu hakkında gerek partnerinizle gerek arkadaşlarınızla gerekse bir çift terapisi ya da yetişkin terapisinde profesyonelle açık bir şekilde, çekinmeden konuşmaktır. Bu hem sizi rahatlatacak hem de aranızdaki iletişimi güçlendirecektir. Bu dönemde almanız gereken bir önemli karar ise ilişkiye devam edip etmeyeceğinizdir. Yaşadıklarınızın güçlüğünü düşününce bu oldukça zorlu ve birçok değişkenden etkilenen bir karardır.
Geleceğiniz şekillendirmek için bir adım atmak ve bunu bir süreç olarak görmek sizi rahatlatacaktır. Ayrıca kararınız ne olursa olsun karşı tarafla işleri kestirip atmadan bağı onarmaya çalışmak ve affetmek kendi psikolojik sağlınız ve gelecek ilişkileriniz için büyük bir artı olacaktır.