Hakkında yazılmış binlerce yazı, şiir, kitap, çekilmiş binlerce film ve söylenmiş binlerce şarkı olan bir konu aşk ve aşk acısı. Aşk ilk başladığında kişilere sonsuz bir mutluluk, huzur, yoğun bir duygusal tatmin sağlar fakat bitişi de bu denli yoğun duygulara sebep olur.
Aşkın bitiş süreci ise hüzünlü, yıpratıcı, hatta bazen de nefret dolu olabilir ve yoğun bir duygusal yıkıma sebep olabilir. Kişi ilk ayrıldığında yoğun bir acı hisseder ve bu yoğun keder dolayısıyla bu süreç “Aşk Acısı” olarak da adlandırılır. Başlangıçta bu acı giderek dayanılmayacak bir hal alır ve hiç geçmeyecekmiş gibi gelir. Çünkü aslında aşk ve biri ile kurulan duygusal bağ aynı zamanda beyinde de gerçekleşir ve beyindeki etkisinin azalması için de belli bir zamana ihtiyaç vardır. Fakat belli bir zaman sonra bu yoğun duygular azalır ve kişi normal hayatına yavaş yavaş dönmeye başlar.
Aşk Acısı Yaşamak, Bunu Yönetmek ve Psikoloji
Bu normalleşme süreci kişinin ve yaşanmışlıkların unutulacağı ve hatırlanmayacağı anlamına gelmez. Aslında bu acı süreç bir çeşit yasa karşı reaksiyondur ve yaşanması gayet normaldir bir tepkidir. Tüm bu acılara ve zorluklara rağmen bu süreç aslında zihin için öğreticidir. Kişiyi geliştirir ve hayata farklı yönlerden bakabilme yetisinin gelişmesine katkı sağlar. Aynı zamanda kişinin hayattan ve karşısından ne beklediği konusunda gerçekçi bir yaklaşım edinmesini sağlar.
Ayrılık sürecini herkes farklı yaşayabilir ve farklı tepkiler verebilir. Hem kişiler hem de yaşanmışlıklar farklı olduğu için bu gayet normal bir durumdur. Bazı kişilerin aşk acısını atlatması daha kısa ve kolay bir süreçken bazı kişiler için tek başına katlanılması zor ve aşılamaz olabilir.
Öncelikle yapılacak en büyük yanlış unutmak için ısrarlı bir çaba harcamaktır. Çünkü unutmak zamanla gerçekleşebilecek bir eylemdir. Akışına bırakmak, ihtiyaç duyulduğunda dertleşmek, duygular, olaylar ve kişiler konusunda dürüst olmak acıyı yatıştırmaya yardımcı olur.
Gerektiğinde kişinin terapiye başvurması da faydalı bir çözüm olabilir. Terapi süreci hem kişinin ayrılık sürecini daha kolay atlatmasına yardımcı olacağı gibi hem de kişinin ilişki dinamiklerini etkileyen geçmiş ve şimdiki hayatını daha iyi anlamlandırmasını sağlar, kişiye gerçekçi bir bakış açısı kazandırır.