DİZİLERDE, FİLMLERDE SIK SIK DUYDUĞUMUZ BİPOLAR ASLINDA NE?
Bipolar Bozukluk, dizilerde, filmlerde ve günlük hayatta sık sık duymaya başladığımız bir kelime haline geldi.Hatta çoğumuz çevremizde rastladığımız, modu değişken olan kişileri bipolar ya da ikizler burcu gibi etiketler yapıştırır olduk. Peki ya nedir bu Bipolar Bozukluk ?
Bipolar bozukluk, iki uçlu duygudurum bozukluğu veya manik-depresif hastalık; kişinin ruh halinde belirgin dalgalanmaların göze çarptığı, taşkınlık(mani) veya çökkünlük(depresyon) dönemlerinin olduğu, ara dönemlerde ise kişinin olağan ruh hallerine döndükleri bir ruhsal bozukluktur. Teşhis edilebilmesi oldukça zor olduğu gibi, farklı kişilerde farklı özellikler gösterebilir, bazı kişiler depresyona ya da maniye daha yatkın olurken, bazı kişilerde belirtiler iki uç durumu arasında gidip gelme şeklinde olabilir.
Mani Dönemi
Mani nöbetleri ani başlar ve süresi 2 hafta ile 5 ay arasında değişir. Kişinin duygudurumunun çok yükselmesi, alışılmışın dışında iyimserlik göstermesi, kişinin benlik algısında gerçekçi olmayan üstünlük düşünceleri, uyku gereksinimin azaldığını söylemesi, uykusuzluğa rağmen kendini aşırı enerjik hissetme, sonuçlarını düşünmeden heyecanlı ve eğlenceli işler yapmak istemesi, konsantrasyon zorluğu,düşüncesizce doyuma ulaşma isteği,(ani seyahatler, alışveriş çılgınlığı, hızlı araba kullanma) gibi belirtilerin ortaya çıktığı bir dönemdir.
Mani dönemi ilk başta kişiye kendini iyi hissettirse de, kişiyi kolaylıkla kontrolden çıkarabilir. Bipolar bozukluk yaşayan kişiler mani atakları döneminde bütün birikimlerini alışverişe harcayabilir ve ya kumarda kaybedebilir, uygun olmayan durumlarda bulunabilir, kariyerleri ile ilgili sağlıksız kararlar verebilirler.
Hipomani
Hipomani ise mani döneminin daha az şiddetli olduğu bir durumdur. Sıklıkla hastalık olarak görülmeyip gözden kaçabilir. Hipomanik kişiler kendilerini normalden daha enerjik ve coşkulu hissederler fakat onlarda ki bu durum günlük aktivitelerini yerine getirmelerine engel olmaz ve gerçeklikle bağları kopmamıştır. Atak sırasında, kişinin özgüveninin aşırı artması, uyku ihtiyacının azalması, odaklanmakta çok zorluk çekmesi, kötü sonuçlar doğuracak aktiviteler içerisine girme gibi belirtilerin birkaçının bir arada bulunması gerekir.
Depresyon Dönemi
Depresif nöbetlerde genellikle ani başlar ve mani dönemine göre daha uzun sürelidir. (ortalama 6 ay). Depresif dönemdeki belirtiler şu şekildedir, Kişinin dikkatinin azalması, anlama, kavrama, hatırlama güçlükleri, suçluluk ve değersizlik düşünceleri, geleceğe dair aşırı karamsarlık, kendine zarar verme ve intihar düşüncesi, aşırı halsizlik, iştah azalması ve ya artması, içe kapanma, sosyal ilişkilerin zayıflaması.
Bipolar Bozukluk nasıl oluşur?
Kesin sebebi bugüne kadar tespit edilememiştir. Genlerdeki değişim, beyindeki kimyasal maddelerin dengesinin bozulması, hormonel değişimler ve ya çevresel nedenler Bipolar Bozukluğun oluşmasındaki faktörler arasında yer alır.
Peki Tedavisi Mümkün mü?
Bipolar Bozukluğu olan kişiler psikoterapiye başlarlar ve çoğunlukla bu psikoterapiler ilaçla desteklenir. Duygu durum dengeleyici ilaçların yanı sıra kişinin kendi kendini yönetmesini sağlamak ve şahsi sorumluluklar yüklemek tedavide çok etkili sonuçlar alınmasına yarar sağlar.