Son yıllarda oranları giderek artan boşanmalar ülkemizde de birçok aileyi ilgilendiriyor. Peki boşanmanın, ayrılıkların ardındaki nedenler neler? Boşanma psikolojisi üzerine yazımızı mutlaka okuyun!
Boşanma Psikolojisi
Boşanmak neden zor?
Bir ilişkiyi sonlandırma kararı duygusal açıdan karmaşık, çelişkili ve stresli düşüncelerle dolu olabilir. Boşanma nadiren kolay bir karardır. Tabii ki, ilk olarak evlilik danışmanlığı da dahil olmak üzere başka mutabakat yöntemleri aramak tavsiye edilir. Ancak, bu tür çabalarda bile boşanma kaçınılmaz olabilir.
Bunun yanında, boşanmaya/ayrılmaya karar verilen kırılma noktasının arkasında belli tutumlar, dinamikler de var. Ayrılığın nedeni suçlamalar, ilişkideki mesafe, aldatılma, geçimsizlik, güvensizlik, öfke olabilir. Her ilişkinin dinamiği içinde bunun birden fazla nedeni vardır.
Boşanmak bir çözüm mü?
Boşanma kararını alan taraf/lar önce kendilerine şunu sormalı: Nelerden vazgeçiyoruz ve neler daha iyi olacak? Boşanmak bir çözüm olacak mı?
Partnerlerden birisi eşine veya çocuklarına karşı kötü davranıyorsa, eşlerden biri veya her ikisi de artık beraber olmak istemiyorsa, birbirlerinin hayatlarındaki değişimlere uyum sağlamıyor veya sağlamak istemiyorlarsa boşanmak çözüm olabilir.
Evlilikte her iki taraf da eşit kontrol hakkına sahibi olmalı ve ilişki üzerinde söz sahibi olmalıdır. Bu denge bozulduğunda çatışmalar ortaya çıkabilir ve bunlar çiftleri boşanma kararının çözüm olduğunu düşünecekleri bir yola götürebilir.
Boşanmak normal mi?
Evlenmek kadar boşanmak da normal bir durum. Bireylerin ruhsal açıdan daha sağlıklı olacakları, yıpranmayacakları durumlar söz konusu olduğunda boşanmak bir çözüm olabiliyor. Bazen kötü bir evliliği, dinmeyen kavgaları sürdürmektense onu sonlandırmak taraflar için daha iyi olabilir. Elbette evlilikler bir günde bozulmuyor, duygusal olarak yıpratıcı süreçler yaşanabiliyor. Evlilikler olumlu hislerle başlayıp, güzel yaşantılar paylaşıldıktan ve bazen evliliklerde çocuk olduktan sonra ilişkide kopmalar oluyor. Boşanma noktasına gelmeden önce sorunları iyice anlamak ve ilişkide çözülebilecek sorunları konuşabilmek oldukça önemli. Sorunları tartışmada asıl dikkat edilmesi gereken ise öncesinde ve sonrasında daha kırıcı olmamaya çalışmak, karşı tarafı suçlarken kendi davranışlarınızın da sorumluluğunu alabilmek olacaktır.
Sorunların çözüme ulaşabileceğini iki taraf da düşünüyor ancak ortak paydada buluşamıyorsa çift terapisine gitmek yardımcı olabilir. Çiftlerin olayları bir diğerinin açısından görmesi, onun duygularını anlaması çözüm için iyi bir yol olacaktır.
Boşanma kararı nasıl alınır, nasıl söylenir?
Evlilikteki problemler çözülemiyorsa, taraflar arasında duygusal yakınlık giderek azalmışsa boşanma konusu taraflar için gündeme gelebilir. Boşanma kararını almak taraflar için zordur. Bir dönem güzel anıların paylaşıldığı bir kişiden ayrılmak zor bir durumdur. Toplumsal cinsiyet rollerinin de boşanma üzerinde etkisi büyüktür. Toplumun evliliklerden beklentisi, boşanmış bireylere bakışı her çevrede değişecektir. Ancak kişilerin kendi yaşantılarında mutlu olacakları yolda ilerlemeleri değerlidir.
İlişkide tek çözüm ayrılıksa çiftler bunu sakin bir ortam içerisinde konuşabilmelidir. Boşanmanın duygusal, sosyal ve ekonomik etkileri de olacaktır. Evlilikten doğan bir çocuk varsa daha da titiz davranılması, ebeveynlerin bir araya gelerek sağlıklı bir şekilde çocuğa söylemeleri önemlidir. Çocuğun kendisini ayrılığın nedeni olarak görmesinin önüne geçilmeli, iki tarafın da ondan uzaklaşmayacağı belirtilmelidir.
Boşanma sonrası bizi ne bekler?
Boşanma sonrası sosyal çevre, ilişkiler ve yaşanan ev değişebilir. Yeni duruma zaman içinde uyum sağlamaya çalışmak, ilişkinin bitmesinden daima kendinizi sorumlu tutmamak boşanma psikolojisi için önemlidir. Çevrenizdeki insanlarla vakit geçirmek, yıkıcı durumlardan uzak kalmaya çalışmak boşanma sonrası ruhsal çöküntüyü iyileştirme sürecini hızlandırabilir. Hayatın akışı içinde anda kalmak, özsaygınızı korumak ve toplumun beklentilerine tamamen ayak uydurmaya çalışmadan yaşamak benliğiniz için değerli olacaktır. Boşanma sonrası süreç zorlu olabilir, tarafların da birbirini yıpratmamaya çalışması gerekecektir. İhtiyaç duyduğunuzu hissettiğinizde profesyonel destek almaktan çekinmeyin.