Hiç bir birey başarısız olacağını öngördüğü bir evliliğe elbette ki evet demez. Ancak birçok çift o günden bugüne kadar olan süreçte, yaşadığı durumlardan kaynaklı olarak boşanma yoluna gidebilir. Hem taraflar hemde çocukları için kritik ve zor olsa da doğru yönetildiğinde sıfır ve ya en az zararla bu süreci atlatmak mümkündür. Boşanma doğası gereği huzurlu ve kolay bir süreç değildir. Boşanma sürecinde, boşanmanıza sebep olan durumların tekrar tekrar yaşanması çok muhtemeldir ve taraflar arası anlaşma sağlanması haliyle zorlaşır. Olumsuz duygular bu denli yüksekken bireyler için bazı konulara dikkat etmek oldukça güç olabilir. Bu konulardan en önemlisi de, boşanma sürecinde olan bireylerin çocuklarıdır.
Çocuklar dahil olduğunda bu durum daha da fazla zorlaşır çünkü boşanma çocuklar için travmatik bir deneyim olma tehlikesi taşır. Fakat, gerçekten içinde bulunmaktan rahatsızlık duyduğunuz bir evliliği devam ettirmek, bu ilişkiyi sonlandırmaktan daha fazla zarar verecektir.Çünkü boşanma, sağlıksız süren bir evlilikten daha doğru bir seçenektir.
Boşanma Sürecinde Çocuk Psikolojisi Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?
Ertelemeden kararınızı çocuğa açıklayın;
Öncelikle, eşler boşanma kararı aldıklarında çocuğa uygun bir dille bu durumu açıklamalıdır, ertelendiği durumda, çocuk hayatındaki değişimleri fark edebilir ya da boşanmayı başkasından duyabilir. Bu durumun sonucunda da çocuğun ebeveynlere olan güvenini yitirmesi söz konusu olabilir.
Çocuğunuzu dinleyin ve onunla konuşun;
Üzücü olaylar hakkında konuşmak var olan üzüntüyü arttırır gibi gözükse de üzerinde konuşulmayan duygular daha çok olumsuz etkiye sahip olabilir. Çocuğunuzu dinleyin ve onunla konuşun, konuşulduğunda duygularla başa çıkmak her zaman daha kolaydır.
Eşinizi çocuğunuza kötülemeyin;
Boşanma sürecinde en önemli noktalardan biri eşlerin birbirlerini çocuğa kötülememesidir. Bu durum çocuğun psikolojisinde olumsuz etkiler yapabilir. Diğer ebeveyn ile ilişkisini destekleyin ve onun yanında eski eşinizle ilgili eleştiride bulunmayın.
Çocuğunuza yeniden bir araya gelmek gibi gerçekleşmeyecek vaatlerde bulunmayın;
Çocuğunuz boşanmadan sonra kendini yalnız hissetmeye başlayabilir, dolayısıyla aileyi bir araya getirmek gibi hayallere kapılabilir. Bu durumda sizin ona yapacağınız sağlıklı açıklamalar, bu hayallerden vazgeçip durumu daha kolay kabullenmesini sağlar.
Çocuğunuza düzenli ve disiplinli bir hayat sağlayın;
Çocuğa, düzen ile ilgili bilgi vermek çok önemlidir. Çocuk kim ile yaşayacağını, diğer ebeveyni ile vakit geçireceği zamanı önceden bilmeli ve programı ona göre ayarlanmalıdır. Bu noktada çocuğun düzeni değişmemelidir.
Boşanma sürecinde veya sonrasında çocuğunuzda davranış bozukluğu görülebilir fakat bu davranış bozuklukları uzun süreliyse mutlaka yardım alınmalıdır.
Sizde çocuğunuzda uzun süreli davranış bozuklukları gözlemliyorsanız ve bir yardıma ihtiyaç duyuyorsanız, Levent’te hizmet veren psikolojik danışmanlık merkezimizi arayıp, konunun uzmanı psikologlarımızdan yardım alın.