Evlilikte Para Yönetimi

Evlilikte para yönetiminin nasıl olacağı genellikle ilk zamanların verdiği heyecanla çok konuşulmayan ve kulak arkası edilen bir konudur. Zaman geçtikçe düzenin nasıl işleyeceği tam olarak konuşulmadığından bu belirsizlik beraberinde bazı problemler getirebilir.İki insanın birbirini sevip hayatlarını beraber sürdürmeye karar vermiş olması para harcama alışkanlıklarının da benzer olduğu anlamına gelmez. Çünkü kişi hem ailesinden gördükleri hem de kendi yaşadıklarıyla zamanla para harcama alışkanlığı kazanır ve herkesin benzer bir tutum sergilemesi beklenemez. Günümüzde evliliklerin birçoğunun bitme sebebinin arkasında parayla ilgili sorunlar yatar. Dolayısıyla evliliğin temel taşlarından biri olan para yönetiminin çiftler arasında önceden konuşulması ve planlanması büyük önem taşır.

Para Yönetiminin Temelinde “Dürüstlük ve Netlik” Olmalıdır

Eve giren para miktarı ne kadar ya da gelir kim tarafından sağlanıyor olursa olsun önemli olan kişilerin birbirine karşı açık ve net olmasıdır. Kişiler her konuda birbirlerini tanıdığı gibi para harcama alışkanlıkları konusunda da tanımalıdırlar. Kazandıkları, harcama öncelikleri, hayalleri, planları, geçmiş tecrübeleri ve benzeri konularda ne kadar dürüst olurlarsa sağlıklı ve ortak planlanmış para yönetimine de o kadar yaklaşmış olurlar. Yaygın görünen bir sorun ise çiftlerin birbirlerinden borçlarını ya da fazla harcamalarını çeşitli sebeplerle saklamalarıdır ya da gelirlerini olduğundan farklı göstermeleridir. Evliliğin temel taşlarından birinin güven olduğu düşünülürse bu durum ilişkilerine olumsuz bir etki bırakabilir.

Her Çift Farklıdır

Önemli olan bir diğer nokta ise kişilerin hem karakterlerini, önceliklerini, planlarını hem de ülkenin ve dünyanın ekonomik durumu gibi finansal faktörleri düşünerek kendilerine özgü bir para yönetim sistemi oluşturmalarıdır. Özellikle aileye birinin katılması ya da ev almak gibi büyük harcamaların yapılması gereken durumlarda ortak ve çifte özgü bir plan büyük önem arz eder.

Planlamanın nasıl yapılacağı konusunda tek bir doğru yoktur, her çiftin tercihi kendine göre farklılık gösterebilir. Bazı durumlarda çiftler görev dağılımı yapmayı tercih eder; faturalardan biri sorumlu, market alışverişinden biri sorumlu ve benzeri gibi. Bazı durumlarda da ortak hesap yönetimini kullanırlar, tüm gelir ve giderleri ortak üstlenirler. Bunlar ve benzeri gibi birçok sistem oluşturulabilir; önemli olan dürüstlük çerçevesinde ve çiftin kendi ihtiyaçları doğrultusunda planlama yapılmasıdır. Bazen ailede tek bir kişi de gelir getiriyor olabilir, bu tarz durumlarda karşılıklı konuşularak ortak bir yol bulmak büyük önem arz eder.

Unutmayalım ki para bir amaç değil ihtiyaçlarımızı karşılamak ve hayallerimizi gerçekleştirmemiz yolunda kullandığımız bir araçtır. Tabi ki günümüz dünyasındaki önemi ve gerekliliği tartışılamaz fakat hayatımızdaki ve evliliğimizdeki en önemli kavram da değildir, gerektiği kadar önem verilmesi gerekir. Bu derece hassas ve önemli bir konu hakkında çiftlerin zamanında ortak bir planlama yapması ve birbirlerine karşı dürüst olmaları huzurlu ve finansal anlamda da daha rahat bir hayat sürmeleri açısından büyük önem taşır.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir