Çocuklarda en sık görülen, rastlanan ruhsal bozukluğa verilen isimdir. Bu bozukluğa sahip olan çocuklar dürtülerini kontrol edemez ve hiperaktif olabilmektedirler. Ayrıca büyük bir dikkat sorunu yaşamaktadırlar. Ve bu davranışlar çocukların okul ve ev hayatını fazlasıyla olumsuz şekilde etkileyebilmektedir. Hiperaktivite bozukluğu genellikle çocuğun okul çağında arkadaş çevresiyle sorunlar yaşamaya başladığında keşfedilmektedir. Çocuk arkadaşlarıyla uyum içinde olmaz, onlarla anlaşamaz, sürekli bir tartışma halinde olur bu davranışlarda çocuğun sosyal çevresinde yani sosyal ilişkilerde yeteri kadar iyi olamamasına yol açabilmektedir.
Hiperaktivite bozukluğu sadece çocuklarda görülmez!
Hiperaktivite bozukluğunun sadece çocuklarda görüldüğünün düşünülmesi doğru bilinen yanlışların başında gelmektedir. Çünkü çocuklarda görüldüğü gibi yetişkinlerde de görülmektedir. Yetişkinlerin yaşadığı problemler arasında da kısaca zamanı yönetmeme, yapılan işi sürdürememe, devamını getirememe, organize olamama gibi problemleri sayabiliriz. Ayrıca kişinin yaşadığı ilişkilerde sorunların olmasıyla beraber bu durumun getirdiği kendine ve başkalarına saygı kaybı da gözlemlenebilmektedir.
Kısacası hiperaktivite bozukluğu için; kişinin dikkatini devam ettirmesinde yaşadığı güçlük ve kendini kontrol edebilmesinde zorluk ve yetersizlik yaşaması diyebiliriz.
Hiperaktivite Bozukluğu’nun Belirtileri
- Bazen odaklanamıyor olmalarının yanında bazen de tam anlamıyla her şeye odaklanmış olabiliyorlar.
- Düşünceden düşünceye atlıyorlar ve bu onlardan çok karşısındakine zarar verebiliyor.
- Aşırı odaklanma yaşayabilirler yani birden fazla şeye aynı anda odaklanabiliyorlar.
- Bazen düşünmeden akıllarına gelen şeyleri iyi ya da kötü fark etmeksizin söylüyorlar.
- Duygularını daha yoğun yaşamakta ve duygularını kontrol etmekte oldukça güçlük çekmektedirler.
- Bir işi bitirmeden diğerine geçerler.
- Oldukça hayalcidirler.
- Başladıkları bir işe çok umutla ve iyi bir şekilde başlasalarda genellikle o işin sonunu görebilmede zorluklar yaşarlar.
- Her şeyi planlamak zorunda kalabilirler.
- Sürekli hata yaparlar.
- Günlük işleri yapmayı unuturlar.
- Olduğu yerde duramaz, elleri, ayakları kıpır kıpırdır.
- Uzun süre aynı yerde oturmaktan ve kalmaktan hoşnut olmazlar.
- Çocuklukta sürekli koşar ve tırmanır yetişkinlikte de yerinde durmakta oldukça zorlanmalar yaşar.
- Beklemesinin gerektiği durumlarda bekleyemez bunla ilgili sıkıntılar yaşar.
- Karşısındakini dinlemez, dinlemediği gibi konuşmasına da izin vermeyip sözünü keser.
Hiperaktivite Bozukluğu’nun nedenleri:
- Hiperaktivite bozukluğu anne-babanın tutumundan veya öğretmenin çocuğa olan tutumundan kaynaklanmaz.
- Hiperaktivite bozukluğu kalıtımla geçebilmektedir. Aile bireylerinde görülen hiperaktivite çocukta da görülme riskini oldukça arttırmaktadır.
- Hamilelik sırasında kötü beslenme, enfeksiyonlar, sigara içme, madde bağımlılığı gibi birtakım şeyler bebeğin beyin gelişimini etkileyebilmektedir.
- Ve bazı psikolojik bozukluklar hiperaktivite bozukluğuna yol açmaktadır.
Hiperaktivite tedavi edilebilir mi? Kurtulabilmek için çözüm yolları:
Hiperaktivite bozukluğu da her hastalıkta olduğu gibi erken teşhisin önemi oldukça büyük ve önemlidir. Hiperaktivitenin tedavisindeki seçeneklerin en önemlilerinden biri ilaçla tedavi yöntemidir. Ve ilaçla tedavinin yanında bilişsel davranışçı terapi, dikkat arttırma eğitimi gibi yöntemlerde kullanılmaktadırlar. Tedavilerin bir arada görülmesi iyileşme sürecini hızlandırır ve iyileşmenin kalıcığını arttırabilmektedir.