İletişim kurmak insanların doğası gereği ihtiyaç duyduğu birşeydir ve iletişimin bizlere destek, daha fazla özsaygı, anlayış gibi duygusal getirileri vardır. Özellikle duygusal bağ kurduğumuz kişilerde; eşler ve partnerlerimizde bu duygusal getirilere çok daha fazla ihtiyaç duyarız. Fakat birçok insan bu ihtiyaca rağmen etkili iletişim becerileri gösteremiyor ve karşısındaki kişi ile bağlantı kurmada zorluk çekiyor. Bir ilişki başlar ve devamında karşılıklı mutluluk sağlanması için iletişim becerileri gerekmektedir. Ayrıca, ilişkilerde yaşanan tartışmalar ve olumsuzlukların önlenmesi yine sizin iletişim becerilerinizle doğrudan alakalıdır. Bu yüzden, ilişkilerde etkili iletişim bu denli önemli birşeyken çoğumuz yanılıp, ‘’ben böyleyim beni kabul eden böyle etsin, benim karakterim bu’’ gibi düşüncelerle ilişkilerimizde bazı sorunlara yol açabiliyoruz.
Çiftler arası etkili iletişim kurmanın yolları nelerdir ?
Bu konuyla ilgili söylenecek şeyler çok fazladır, bu yazıda önemli bir kaç tanesinden bahsedeceğim;
Sen Dili Yerine Ben Dili
İlişkilerde anlaşılmak ve çatışmadan iletişim kurabilmek için sen dili yerine ben dili kullanmak çok önemlidir. ‘’Sen’’ dili karşı tarafı suçlayıcı, tahrik edici ve çoğu zaman saldırıya geçmesinde tetikleyici cümlelerdir, karşı taraftaki kişinin savunma mekanizmasını harekete geçirir. Oysa ki, birbirini yaralamadan, saygı ve sevgiyi bitirmeden ilişki kurmada ‘’ben’’ dili her zaman daha yardımcı bir dildir.
Ben Dili Nasıl Kullanılır?
Sen Dili
Beni kırıyorsun,
Sözümü kesiyorsun,
Geç kaldın,
Benimle ilgilenmiyorsun
Ben Dili
Bu davranışın karşısında kırılıyorum,
Sözüm bölündüğünde rahatsız oluyorum,
Beklemek beni sıkıyor,
İlgi istiyorum..
Hissettiğiniz duygunun doğrusu yanlışı yoktur. Ancak Sen Dili kullanıldığında, suçlama içerdiğinden uzlaşma sağlamak zordur.
Partnerinizin Fikirlerine Saygı Gösterin
Yaşamımız boyunca bizden çok farklı düşüncelere sahip olan insanlarla karşılaşacağımız gibi, partnerimizle de her zaman aynı düşünceye sahip olmayabiliriz. Böyle bir durumda ortak paydada buluşmak çok önemlidir. Etkili iletişim için karşı taraftaki kişinin fikirlerini, argümanlarını saygı çerçevesi içerisinde dinlememiz ve yargılamaktan kaçınmamız gerekir.
Kişisel Alanı İşgal Etmeyin
Partnerimiz ile iletişimimizi kuvvetlendirmek, bağları güçlendirmek için uğraşırken istemeden birbirimizin kişisel alanını işgal edebiliriz. Aşırı yakınlaşmak, karşımızdakinin kişisel alanına müdahale olarak algılanabilir. Pek çok kişi böyle bir durumda kendini rahatsız hissederek uzaklaşabilir. Etkili iletişim kurmak için, kişisel alan dengesini kurmak çok önemlidir.