İş Stresi ve Baş Etme Yolları

Stres nedir?

Kısaca stresi tanımlamamız gerekirse bireyin baş etme yollarını zorlayan dış etkenlere verdiği tepki olarak adlandırabiliriz. Stres, belli bir düzeyde iken kişiyi motive edebilir. Ancak aşırı ve devamlı olarak süregelen bir durum haline geldiğinde bireyin psikolojik olarak yıpranmasına neden olur. Hayatımızın büyük bir bölümü iş yerimizde geçmektedir. İş yerinde yaşanan stres ise çoğunlukla çalışma koşulları ile ilgilidir. Ve tüm hayatımızı etkiler. İş yerindeki stresin bireyler üzerindeki etkisi farklı şekillerde görülebilir.

İş hayatında olan hemen hemen herkesin belli bir döneminde üzerinde çok fazla baskı hissettiği ve stres yaşamaya başladığı olmuştur. İşinizi sevseniz de bu stres iş hayatınızda olumsuzluk yaşamanıza neden olabilir.

Neden iş stresi yaşarız?

Bu durumun birden fazla nedeni olmakla birlikte üst üste gelen işler, yeterli zamanın olmaması, kötü denebilecek koşullarda çalışmak, yönetici, patron ya da iş arkadaşları ile anlaşamamak, zaman zaman “işten kovulacağım’ korkusunu yaşamak gibi nedenler etkili olabilir.

İş Stresi Yaşadığınızı Gösteren Belirtiler

  • Özgüven kaybı
  • Uykuya dalmada ve sürdürmede zorluklar
  • Bazı sağlık problemleri
  • İş kazalarında artış
  • Performansta azalma
  • Yetersizlik duygusu
  • İş veriminde düşme

Yapılan son araştırmalarda, stresin kadınları daha fazla etkilediği görülmüş, kadınların iş stresi sonucu kaygı ve çökkün duygu durumuna geçiş yaptığı gözlemlenmiştir. Kadınların aksine erkekler, bu stres sonucu daha agresif bir yapıya bürünür ve saldırganlık göstermeye başlarlar. Ne yazık ki günümüz dünyasında ekonomik koşulların ağırlaşması, rekabet ortamının giderek artması nedeniyle işverenlerin, çalışanlarından beklentisi yükselmeye başlamaktadır. Bunun sonucunda da bireyler yoğun bir şekilde iş stresi yaşamakta ve bununla başa çıkmaya çalışmaktadır.

Peki iş stresi ile başa çıkabilmek için ne yapabiliriz?

  1. Hayır demeyi öğrenmeliyiz!

Katılmak istemediğimiz davetlere, ekstradan çıkan işlere “hayır” demeyi öğrenmeliyiz. Kendinize olan saygınızı yitirmemek adına, başkalarını memnun etmek yerine kendi huzurunuzu düşünmeyi seçin.

  1. Endişeli insanlardan uzak durun!

Enerjinizi düşürecek insanlardan uzak durmaya çalışın. Sürekli stresli olan, kuruntulu insanlar sizin de hayatınızı olumsuz yönde etkileyecek ve modunuzu düşürecektir. Hayat sevinci ve enerjisi yüksek insanlarla zaman geçirmek size iyi gelecektir.

  1. Duygu ve düşüncelerinizi yazmayı deneyin!

Günlük hayatımızda bazen olan biteni anlamlandırmakta zorlanır, neler hissettiğimiz üzerine düşünmeye vakit bulamayız. Her gün olmasa dahi haftanın belirli günleri o günkü duygu ve düşüncelerimizi kağıda dökmek bizi iyi hissettirecektir.

  1. Her gün en az bir tane de olsa size zevk verecek bir şey yapın!
  2. Daha esnek ve rahat olmaya çalışın! Her şey mükemmel olmasa da olur…
  3. Dünyaya karşı daha pozitif bakış açısı edinin!
  4. İnsanlara ve hayata karşı affedici olun.

İş stresi, aniden oluşan olaylar dışında kronik bir hale gelmeye başladıysa, neredeyse her gün kendinizi streste hissediyorsanız bu hem sizin beden sağlığınızı, hem de ruh sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Eğer bu stresle başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız Etiler/Beşiktaş’taki danışmanlık merkezimizde, psikolojik danışmanlık hizmeti veren uzman psikologlarımız ile görüşmeyi düşünebilirsiniz.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir