İş yerinizde sürekli saate mi dikkat ediyorsunuz?Yaptığınız işe kendinizi vermekte zorlanıyor musunuz?Bir an önce akşam olsa da eve dönsem mi diyorsunuz?
Hepimiz, hemen hemen her gün olmasa da bazen bu durumları yaşıyoruz. Sabahın erken saatlerinde uyanmak, işe gitmek için hazırlanmak bize çok zor geliyor. Hele ki bir metropolde yaşıyor ve işe gitmek için dakikalarımızı, hatta belki de saatlerimizi harcıyorsak…
Neden İş Yerinde Mutlu Değiliz?
- Yanlış Meslek Seçimi
İş hayatında mutlu olmamanın bir çok nedeni olmakla birlikte en temel sorun, kişilerin kendilerine uygun, gerçekten yapmak istedikleri ve hayalini kurduğu işi yapma fırsatı bulamamalarıdır. Ülkemizde ne yazık ki kişinin kendi yetenek ve ilgileri dahilinde bir kariyer yolu çizmelerine sağlanan olanaklar sınırlı. Hepimiz defalarca sınavlardan geçiyoruz ve çoğunlukla da sınav sonucumuzun öngördüğü bölümlere, fakültelere gidiyoruz. Kendimizi tanımadan, ilgi ve yeteneklerimizi keşfetmeden bir anda kendimizi bir yola çıkmış buluyoruz. Bunun yanı sıra, meslek seçimi yaparken ailemizin tavsiye ettiği ve beklenti içinde olduğu, kimi zaman da çevremizden sık sık duyduğumuz meslekleri seçme eğiliminde oluyoruz. Okul bitiyor, kendimizi iş ararken buluyoruz, bir işe başlıyoruz ancak bir sorun var! Yaptığımız işin bize aslında hiç de keyif vermediğini, doyum sağlamadığını fark ediyoruz. Zamanla işe zoraki bir tavır ile gitmeye başlıyoruz. Bu durum sosyal halimizi de fazlasıyla etkilerken kimi zaman aile ile ilişkilerimize de zarar veriyor. İş hayatındaki gerginlik eve de yansıyor.
- Kötü Çalışma Koşulları
Bir diğer temel problem ise iş yerindeki şartların çok ağır olması. Saatlerce süren mesai, düşük ücretle çalışma, sosyal imkanların olmaması gibi durumlar kişiler için çoğu zaman yıpratıcı oluyor. Sağlıklı çalışma ortamının olmaması ve en önemlisi iş garantisinin olmaması kişileri derin bir buhrana sürüklüyor. Bunun yanı sıra başarının takdir edilmemesi, küçük görülme gibi durumlar da kişinin işten uzaklaşmasına ve iş doyumunun azalmasına sebep oluyor.
- Aidiyet Problemi
Mutsuzluk yaratan durumlardan bir diğeri ise aidiyet sorunu. Kişinin kendini iş yerine ait hissetmemesi, bir bağ kuramaması iş yerine gitme ve çalışma şevkini kırıyor. Bu nedenle iş yeri ile bağ kurma ve kendini oraya ait hissetme verimli ve keyifli bir iş hayatı için önemli rol oynuyor. İş yerindeki arkadaşlar ile bağ kuramamak, ekip ruhunun olmaması, kaliteli sosyal ilişkiler geliştirememek kişinin kendisini yalnız hissetmesine neden oluyor.
- Mobbing
Bir çok insan ne yazık ki iş hayatında mobbinge maruz kalıyor. Kısaca mobbingi açıklamamız gerekirse iş yerinde bireylerin birbirlerine uyguladıkları psikolojik şiddet olarak tanımlayabiliriz. Bir iş yerinde, belirli bir grup çalışanın başka bir çalışana yönelik bir takım düşmanca davranışlarda bulunması mobbing kapsamına girer. Böyle durumlarda ise mobbinge uğrayan kişi, kendini güvende hissetmemeye başlar ve görevini yerine getirmekte zorlanır. Mobbing kimi zaman doğrudan olurken kimi zaman da gizli ya dolaylı şekilde olabilir. Bu duruma maruz kalan kişiler, iş hayatında mutsuz olmaya başlarlar.
Bu ve bunun benzeri bir çok maddeyi iş yerinde mutsuzluğa sebep olacak faktör olarak sıralayabiliriz. Peki,
İş yerinde mutlu olmak için neler yapabiliriz?
- Öncelikle yaptığımız işi sevmeliyiz. Sevmeden yaptığımız her iş bize boğucu gelecek ve yıpratacaktır.
- İlgi ve yeteneklerimizi keşfetmeye çalışmalı, kendimizi bu ölçüde de geliştirmeye çalışmalıyız. Kendimizi geliştirmek adına yeni kurslara gidebilir, çeşitli workshop’lara katılabiliriz.
- Tatil günlerinizi dolu dolu geçirin. Tam bir dinlenme sağlanmadan yeni bir iş haftasına başlamaktan kaçının.
- Mutlaka çalışma arkadaşlarınızla açık iletişim kurun. Böylelikle yanlış anlaşılmaları ortadan kaldıracak, birbirinizi daha kolay anlayacak ve daha az stres yaşayacaksınız.
- Çalıştığınız işte neyi iyi yapıyorsunuz, neyi yapmaktan keyif alıyorsunuz düşünün. Bunları yazın ve puanlayarak derecelendirin.
Tüm bunlara rağmen işinizde mutlu değilseniz ve şartları değiştiremiyorsanız, şartlara daha kolay bir şekilde uyum sağlamak ve işinize karşı tatmin seviyenizi artırmak için psikolog desteği almaktan çekinmeyin.