Kış mevsimine girdiğimiz bu günlerde depresyon kendini daha çok hissettirmeye başladı. Peki maskeli depresyon nedir? Depresyonun belirtileri nelerdir?
Depresyon (majör depresif bozukluk), nasıl hissettiğinizi, düşünme şeklinizi ve nasıl davrandığınızı olumsuz yönde etkileyen yaygın ve ciddi bir tıbbi hastalıktır. Derinleştikçe yaşamdan vazgeçme, intihar fikri ve girişimi gelişir. Depresyon, bir zamanlar zevk aldığınız aktivitelere olan ilginizin kaybolmasına neden olur. Çeşitli duygusal ve fiziksel sorunlara yol açabilir ve işte ve evde çalışma yeteneğinizi azaltabilir.
Depresyonun Belirtileri Nelerdir?
- Üzgün hissetmek veya depresif bir ruh hali yaşamak
- Bir zamanlar zevk aldığınız aktivitelere karşı ilgi veya zevk kaybı
- İştahta değişiklikler – kilo kaybı veya kilo alımı
- Çok fazla uyumak veya uyumakta zorluk
- Enerji kaybı veya artan yorgunluk
- Amaçsız fiziksel aktivitede artış (örneğin, hareketsiz oturamama, ilerleme hızı, el sıkışma) veya yavaşlayan hareketler veya konuşma (bu eylemler başkaları tarafından gözlemlenebilecek kadar şiddetli olmalıdır)
- Kendini değersiz veya suçlu hissetmek
- Düşünme, konsantre olma veya karar verme zorluğu
- Ölüm veya intihar düşünceleri
Maskeli Depresyonun Farkı Nedir ?
Maskeli depresyon, depresyonun duygusal belirtilerinden çok bedensel belirtilerin ön planda olduğu depresyon çeşididir. Hastalar depresyonda olduklarını inkar ederler ve sıkıntılarını bedenleriyle ifade ederler. Düzenli olarak vücutlarının çeşitli yerlerinde ağrılar meydana gelir. Yorgunluk, uyku-iştah değişiklikleri ve bedensel işlevlerinde bozukluklar görülür çünkü duygular ifade edilmediğinde bedenselleşme eğilimindedir. Hastalık algısı kişiden kişiye değişir. Yaşam boyu “güçlü” olma rolünü üstlenmiş kişiler, hastalığı “zayıflık , yetersizlik ve güçsüzlük” olarak algılayabilirler. Güçlü ve neşeli gözükme zorunluluğu nedeniyle, depresyonda olsalar da maskeleriyle dolaşmayı, çevrelerinde oluşturdukları algıyı bozmamayı isterler.
Depresyon İle Nasıl Başa Çıkabiliriz ?
Depresyon belirtileri en az iki hafta sürmelidir. Depresyon şiddetine göre hafif, orta, ağır şiddette depresyon olarak sınıflandırılabilir. Ağır depresyonlarda kişinin gerçekle bağı kopabilir. Depresyon, özellikle tedavi edilmediğinde tekrarlama eğilimindedir. Kendi başınıza bu hastalıkla başa çıkmak için düzenli egzersiz yapabilirsiniz.
- Düzenli egzersiz yapmak, olumlu hisler yaratmaya ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olur.
- Düzenli olarak yeterince kaliteli uyku almak, sağlıklı bir diyet yemek ve alkolden kaçınmak da depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olacaktır.
- Sosyal iletişiminizi arttırın.
- Gün ışığından yararlanmanız daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
- Eskiden yapmaktan zevk aldığınız hobilerinizi yapmaya devam etmeye çalışabilirsiniz.
- Modunuzu yükseltecek içerikli film ya da diziler izlemek daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
Dikkat!
Orta ve ağır depresyon yaşayan, kendine zarar verme düşünceleri olan ve sık sık hayatın yaşanmaya değer olmadığından bahseden insanların sözleri mutlaka dikkate alınmalı ve profesyonel bir destek / tedavi almaları gereklidir.
SAĞLIKLI GÜNLER!