Öfke Yönetimi Nedir?
Öfke yönetimi, kişinin bu duygusunu kendisine, yakın çevresine ya da herhangi bir insana, psikolojik ya da fiziksel olarak bir zarar vermeden ifade edebilmesidir. Her gün iş yerinde, evde, arkadaşlık ve romantik ilişkilerimizde bizi öfkelendirebilecek birçok olay yaşarız. Daha derinlerde yatan ve bu öfkeye sebep olan hisler genellikle kaygı, korku, yalnızlık, aşağılanmışlık, kıskançlık gibi hislerdir. Öfkeyi ortaya çıkaran bu duyguları fark edebildiğimizde ve doyurabildiğimizde öfke yönetimi daha kolay olacaktır.
Hiç Öfkelenmemeli Miyiz?
Öfke yönetiminde amaç öfkeyi tamamen ortadan kaldırmak değildir. Amaç bu duygunun saldırgan davranışlara ve kine dönüşmesinin önüne geçmektir. Bu olumsuz durum kişinin çevresindekilere zarar vermesine, haklıyken haksız duruma düşmesine, sosyal ilişkilerinin zayıflamasına neden olabilir.
Peki bize birçok zararı dokunabilecek bu durumla nasıl baş edebiliriz? Bu yazımızda öfke yönetiminde kullanılabilecek birkaç madde üzerinde duracağız.
ÖFKEYLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI
- Ne hissettiğinizi fark edin
Öfke kontrolünün ilk adımı kişinin gerçekte ne hissettiğinin farkına varmasıdır. Ne istediğini, ne hissettiğini bilen kişi kendisini daha iyi ifade eder. Kendisini daha iyi ifade eden kişi de öfke problemiyle baş etmede büyük bir adım atmış olur.
- Derin nefes alın
Derin nefesler alıp verme de öfke anında kişiyi sakinleştiren ve gevşeten yöntemlerden biridir. Yoğun öfke hissedilen bir anda bir anlık durulup derin nefesler alınıp verilmesi, bir önceki ana göre kişiyi daha sakin hissettirecektir.
- Odak noktanızı değiştirin
Odak noktasının daha sakin hissedinceye kadar değiştirilmesi de öfke yönetiminde çok etkili olabilecek yöntemlerden biridir. Bu kesinlikle bir bastırmaya ya da görmezden gelmeye dönüşmemelidir. Sadece daha iyi hissedilecek ana kadar dikkati başka bir şeye yöneltmek kişiyi sakinleştirecek ve öfke anında ağıza gelen her şeyi söyleme davranışını azaltacaktır. Daha sonra tekrar öfkelenilen konuya dönülüp daha yapıcı düşünülmeye devam edebilir. Sakin olarak düşünmek yanlış kararlar verme oranını azaltacaktır.
- Altta yatan nedeni düşünün
Öfkenizin altında yatan asıl düşünceyi bulmaya çalışın. “Bu bana yapılan bir haksızlık!” , “Bunu bana nasıl yapar?” gibi düşünceler genellikle geçmiş yaşantılarla bağlantılıdır. Mümkün olabildiğince bunları göz ardı ederek olay odaklı kalmak da öfke yönetiminde etkin bir yol olarak sayılabilir.
- Uzaklaşın
Bulunduğunuz ortamdan bir süre uzaklaşıp, sakinleşmeye çalışın. Kendinizin ve karşınızdakinin öfkesinin kontrolden çıkmasına izin vermeyin.
- Bakış açınızı değiştirin
Olaya farklı bir yerden bakın. Bakış açınızın değişmesi, olumsuz durumların sizde yarattığı öfke duygusunu taşınabilir boyuta indirgemenize ve doğru biçimde ifade etmenize yardımcı olacaktır.
Unutmayın, öfke normal bir duygudur, sadece doğru ifade edilemesi gereklidir. İnkar etme, bastırma gibi davranışlar psikosomatik rahatsızlıklara sebep olabilir. Öfkenizle barışmak aslında öfke kontrolünün ilk adımıdır. Her şeye rağmen eğer öfkenizi yönetmekte problemleriniz olduğunu düşünüyorsanız profesyonel bir yardım almanızı tavsiye ederim.