Orta Yaş Krizi Nedir?
45 – 59 yaş aralığı Dünya Sağlık Örgütüne göre orta yaş olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir bireyin orta yaş dönemine girmesinde sadece yaşın rolü yoktur. Yaş ile birlikte kişinin kültürü, sosyal durumu ve ekonomik düzeyine göre orta yaş aralığı değişebilmektedir. Bu dönem erkeklerde andropoz kadınlarda ise menopoz döneminden önce gerçekleşen, hormon değişiklikleri ile birlikte kişinin davranışlarındaki geçici değişim sürecidir. Yetişkinlerin %10’u hayatlarında orta yaş sendromunu tecrübe ederler. Geçici olan bu dönemde insanlar her türlü sosyal ilişkilerinde sıkıntılar yaşayabiliyorlar. Orta yaş krizinin en sık görülen sebeplerinin arasında stres, hormonlar ve çevresel faktörler yer almaktadır.
Orta Yaş Krizinin Belirtileri Var Mıdır?
Bireyin orta yaş aralığında olması kesin olarak orta yaş krizi yaşayacağı anlamına gelmemektedir. Orta yaş krizini tecrübe eden insanların stres seviyeleri yüksek olduğundan dolayı geceleri uyumakta sıkıntı yaşayabilirler. Bu bireyler anlık ve dürtüsel davranıp ani kararlar alabilirler ve bu kararlar istifa, boşanma ve benzeri hayati konular hakkında olabilmektedir. Dış görünüşe fazla önem verme durumu da orta yaş sendromunun belirtilerindendir, bu sebeple kişiler dış görünüşleri hakkında radikal değişiklikler yapma eğiliminde olurlar. Giyim tarzındaki değişiklikler ve estetik operasyonlar bu durumun en çok karşımıza çıkan örneklerindendir.
Orta yaş sendromunu yaşayan kişilerde depresyon görülme olasılığı yüksektir. Bu dönemde ortaya çıkan depresyonun en göze çarpan sebeplerinden biri umutsuzluk hissidir. Bu umutsuzluk hissi orta yaş aralığında gerçekleşen intiharların en önemli sebebidir. Araştırmalara göre en çok intihar 35-55 yaş aralığında gerçekleşmektedir. Depresyona girme olasılığı çok yüksek olan bu orta yaş dönemindeki yetişkinler, kendilerini daha iyi hissetmek adına alkol ve benzeri bağımlılık yapıcı maddelere yönelebilirler. Orta yaş sendromu yaşayan bireylerde cinsel istekte artış görülmektedir. Bu durum bireyin partnerini aldatma yollarına kadar gidebilmektedir ve bu sayede kişi ve partneri arasındaki güven duygusu sarsılabilmektedir. Tutkuya dönüşmüş bir hobiden ya da kişinin partnerinden uzaklaşması da orta yaş sendromunun belirtilerindendir. Böylelikle kişide motivasyon ve ilgi kaybı ortaya çıkmaktadır.
Orta Yaş Krizi İle Nasıl Baş Edebiliriz?
Öncelikle orta yaş krizinin bir süreç olduğunu unutmamak çok önemlidir. Kişinin bu süreci kabullenmesi, araştırma yapıp bu süreç hakkında yeterli bilgi sahibi olması gerekir. Bu sayede kişi bu süreci daha sağlıklı atlatabilir. Orta yaş krizi ile baş edebilmek için dürtüsel ve ani kararlar vermekten uzak durmalısınız. Kendinize yeni hedefler belirlemek, spor yapmak, sağlıklı beslenmek ve sevdiklerinizle vakit geçirmek bu süreci çok daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır. Profesyonel yardım almak bireye kendisine çok daha iyi hissettirecektir.