Özgül Fobi Nedir?
Özgül fobi, nesnelerden ya da bazı durumlardan kaynaklı mantık dışı, sürekli korku duyma halidir. Burada korkulan şeyin zarar vermesi durumundan kaynaklı ya da karşılaşılan o durumdan kaynaklı hissedilen korku, bayılacak gibi olma ve kontrolünü kaybetme hissidir. Özgül fobinin normal korkudan farklı olmasının sebebi mantıkdışı korku olması ve günlük yaşantısını etkilemektedir. Özgül fobiyi açıklamak için; köpek fobisi olan birinin köpeği görünce çarpıntı hissetmesi, bayılacakmış gibi hissetmesini örnek verebiliriz.
Özgül Fobi Çeşitleri Nelerdir?
- Hayvanlara karşı
- Yükseklik
- Hastane, kan, iğne, diş doktoru
- Palyaço
- Kalabalık korkusu
- Uçak korkusu
- Kapalı alan korkusu
- Diğer
Sosyal Fobinin Belirtileri Nelerdir?
- Sosyal durumlardan veya fazla insan bulunan ortamlardan kaçınma,
- Kızarma ve kaslarda titreme,
- Çarpıntı,
- Titreme,
- Terleme,
- Kaslarda gerginlik,
- Ellerde titreme,
- Midede veya bağırsakta görülen rahatsızlık,
- Boğazda kuruma görülmesi,
- Kafada hissedilen fazla basınç,
- Kekeleme,
- Ses titremesidir.
Özgül Fobinin Sebepleri Nelerdir?
Özgül fobiye neyin sebep olduğu tam olarak net belli olmamak ile birlikte biyolojik, psikolojik ve çevresel sebeplerin etkisi olduğu düşünülmektedir.
Özgül Fobi Hayatı Etkiler Mi?
Özgül fobinin yaşantıyı etkilemediği düşünülse de aksine fobi yaşantıyı etkileyen bir durumdur. Uçak fobisi olan birinin hissettiği korku sebebi ile uçağa binmekten kaçınması, yurtdışı seyahatlerini yapamaması, iğne fobisi olan birinin hasta olduğunda iğne yaparlar korkusu ile doktora gitmemesi gibi durumlar hayatını etkileyebilir yani; özgül fobi tiplerine göre çeşitli şekillerde kişiler hayatlarını değiştirmek, kısıtlamak zorunda kalabilirler. Buna örnek verecek olursak; kalabalık korkusu olan birinin kalabalık ortamlardan kaçınması, kalabalık yerlere gidemediği için arkadaşları ile görüşememe ya da kalabalık bir iş yerinde çalışamama ya da kapalı alan fobisi olan birinin asansöre binmemesi ve bu sebepten dolayı büyük binalarda üst kata çıkamama ya da asansör yerine merdivenleri kullanma durumu olabilir. Hayvanlara karşı fobisi olan insanların ise o hayvanın olduğu ortama girememe ya da o hayvanın olduğu yoldan vazgeçip daha uzun yolu tercih etme sebebi ile zaman kaybı yaşama durumu olabilir.
Özgül Fobinin Tedavisi Mümkün Mü?
Hastalığın yoğunluğuna göre tedavi kısmında sadece ilaçla birlikte ya da ilaçsız psikoterapi yapılabilir. Psikoterapi de etkili yöntemlerden biri olan EMDR ile özgül fobiye neden olan geçmişte yaşanan olumsuz yaşantıları ya da korkuları tespit edilerek duyarsızlaştırma yapılır. Bir diğer etkili yöntem ise bilişsel davranışçı terapi (BDT) ile bireyin düşüncelerini mantıklı bir yere yönlendirmektir. Bu terapi de en sık kullanılan sistematik duyarsızlaştırma ile birey korkuları ile başa çıkmayı öğrenir.
Bu tedavi yöntemlerine ek olarak özgül fobinin tedavisinde nefes egzersizleri gibi teknikler de kullanılabilir.
Özgül fobilerin birçoğu, kısa sürede ve kalıcı biçimde düzeltilebilir. Bu nedenle kendinizde veya çevrenizde gördüğünüz kişilerde varolan özgül fobi için Etilerdeki Sima Psikolojik Danışmanlık merkezimizdeki uzman psikologlarımızdan yardım alabilirsiniz.