Patolojik Yalancılık Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bu yazımızda sizlerle patolojik yalancılık hakkında konuşacağız. Gelin birlikte

PATOLOJİK YALANCILIK NEDİR?

Patolojik yalancılık, belirgin bir psikolojik güdü ya da dışsal yararı belirlenemeyen sık görülen ve tekrarlanan yalan söyleme ile nitelendirilir.

Patolojik yalanlar genellikle amaçsız görülür. Bu durumda patolojik yalanlar davranışı daha anlaşılmaz hale getirecek şekilde kendi kendini suçlayıcı veya kendine zarar verici olabilir.

Kişilerin sürekli günlük yaşamlarında yalan söylediği ve zamanla bunu bir alışkanlık haline getirdiği bir hastalık olarak  adlandırılabilir. Kişiler, bu olağanüstü yalanlarla yaşamaya başlarlar ve bir süre sonra yalan olduğunu kendileri bile kabul etmez hale gelirler.

BEYAZ YALAN  İLE PATOLOJİK YALAN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Sizi yalan söylemeye mecbur bırakan ve zorlayan durumları bir düşünün; incinmekten çekiniyorsunuz, yalanın şuan için doğrudan daha yararlı olduğunu düşünüyorsunuz, sorunları önlemeye çalışıyorsunuz. Bunları beyaz yalan olarak adlandırabiliriz.

Bir de bunların patolojik boyutu vardır. Bu yalanlar akıl sınırlarımızı zorlayabilirler.

Patolojik olarak yalan söyleyen insanlar, gün içinde girdikleri tüm diyaloglarda yalana başvurabilirler ve çoğunlukla bu yalanlara ihtiyaç duyarlar. Yalanlar ve abartmalar olmadan diyaloglarını sürdüremezler. Dahası, patolojik yalancılık o kadar olağanlaşır ki onlar için yalansız ve abartısız bir diyalog sıkıcıdır. Bu yalanlar onların hayatının merkezinde yer alır. Birey o yalanların içinde kendine bir olağanüstü dünya oluşturur ve orada yaşamaya kendini çok inandırır.

PATOLOJİK YALANLARIN NEDENLERİ NELERDİR?

Patolojik yalanlar  kendi başına bir hastalık değildir, başka psikolojik rahatsızlıkların belirtisi olabilmektedir. Peki bir kişiyi yalan söylemeye iten neden nedir? Bu nedenler kişinin duygularını incitmekten kaçınmak, utancı önlemek, gereksiz sorunlardan kaçınmak,  yalan söyleyerek ilgiyi üzerinde toplamak, kendi yetersizliklerini ve kendilerinde eksik gördükleri bir takım özellik ve nitelikleri yalan söyleyerek kapatmaya çalışmaktır. Aslında söyledikleriyle rutin hayatlarını adapte etmeye çalışırlar.

Bu yalanlar manipülatif bir araç olabilir. Bu kişiler yalanı sorumluluklarından, tarihlerinden,  projelerden kaçmak için bir kalkan olarak kullanıyor olabilirler.

Kişi sorumluluklarından uzak durmak ve uydurma yalanlarına biraz gerçeklik katmak için sürekli yalan söyler.

PATOLOJİK YALANCILIK VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

İnsanlar günlük yaşamlarında ister istemez birçok nedenden dolayı yalan söylemektedir fakat patolojik yalan boyutundaki kişi her konu hakkında yalan söyleme eğilimine girer. Gerçek olmayacak kadar harika, olağanüstü ve bir film senaryosu şeklinde bir hikaye uydurabilir.

Patolojik yalancılar yüzyüze gelmekten korkarlar, inandırıcı yalanlara başvururlar. Bazıları ise gittikleri her ortamda dikkat çekmek ve ilginin sürekli onların üzerinde olmasını isterler ve buna göre hikayeler uydururlar. Yalanları yakalandığı zaman sinirlenirler, savunmaya geçerler ve asla yalan söylemediklerini iddia ederler. Kendilerini bile bu yalana inandırırlar.

ETKİLERİ NELERDİR?

Patolojik yalanın etkileri normal yalanlardan daha kötüdür. Kişisel ilişkileri gergindir ve ilişkileri “sürekli” değildir. Bu insanlar ailesine, arkadaşlarına,çalıştığı yerdeki insanlara, yeni tanıştığı insanlara kısacası çevresindeki tüm insanlara yalan söyler. Bir süre sonra çevresindeki insanların sabit olmayıp sürekli değiştiğini fark etmek olasıdır.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir