Sosyal fobi nedir? Sosyal fobi ile başa çıkma yolları!

Sosyal fobisi olan birey sürekli başkaları tarafından yargılanacağını, mahcup ve rezil hissedeceğini düşünür. Bu durum öyle bir hal alır ki başkalarıyla iletişim kurmaktan kişi kaçınır veya yüksek korku ve endişeye rağmen buna katlanır. Kendisinin aptal, zayıf ve tuhaf görüneceği üzerine endişe duyar. Kafasında sürekli eziklik, yetersizlik, beğenilmeme, mükemmel olma, kusursuz işler yapma, herkesin beğenisini kazanma ve bunları yaparken de hiçbirini belli etmeme, endişesini saklama durumu söz konusudur. Bu endişeyi ve korkuyu gizlemek amacıyla toplum içinde konuşmaktan, etkileşim kurmaktan sürekli kaçınırlar. Başkalarının yanında bir şeyler yemek ve içmek hatta yazı yazmak onlara zulüm gelir.

Bunlara eşlik eden fizyolojik belirtiler ise kişiyi ciddi düzeyde rahatsız eder. Bunlar; yüz kızarması, terleme, kalp çarpıntısı, nefes kontrolü sorunları, mide spazmları, kas spazmları, titreme ve ağız kuruluğu gibi durumlardır.

Peki, siz ne yapmalısınız ve biz ne yapabiliriz? Sosyal fobinin tedavisi mümkün mü?

Öncelikle bu rahatsızlığın sizi rahatsız ve huzursuz hissettirdiğini kendinize itiraf etmelisiniz. Yani kabullenmelisiniz. Dürüst olun, ne kaybedebilirsiniz ki? Şunu da unutmayın ki hakkınızı aramanız, kendinize güvenmeniz, sağlıklı iletişim kurmanız efendiliğinizden bir şey kaybettirmez. Karakterinizi sağlamlaştırır. Bu rahatsızlığı gördüğünüzde bir uzmana danışmanız hayatınızı daha yaşanabilir bir hale getirebilir.

Biz ne yapabiliriz; Tabi burada ne kadar konu hakkında bilgi versek de danışan görüşmeleri iki boyutludur; süreç ve içerik. İçerik, sizin bize verdiğiniz buradan öğrendiklerinizle süzgeçten geçirdiğiniz bilgilerdir. Süreç ise aramızdaki ilişkidir. Bu bize daha sağlıklı ve altın değerinde bilgiler sunar. Davranışlarınız söylediklerinizden daha açık fikirler verir.

LÜTFEN ÇEKİNMEYİN SİZİNLE İLETİŞİM KURMAK BİZİ DE MUTLU EDECEKTİR. YAŞAMINIZIN DEĞERİNİ BİLİN.

 Naçizane öneriler

* Mükemmel olmaya çalışma. Neysen o ol!

* Kimseyi kendinden üstte veya altta görme.

* Kendini günah keçisi olarak görme.

* Detaylara takılma.

* Anı yaşamayı bil! ( Rezil olsan ne olur olmasan ne olur. Her şey o ana ait. Yapmaktan kaçındığın her şey kaybın oluyor.)

* Korkularını motive olmak için kullan.

‘‘Alfred Hitchkook: Her zaman iyi olmak zorunda değilim, iyi olmam gerektiğinde iyi olayım yeter.’’

       1) Sosyal fobinin utangaçlıktan farkı ne?

Utangaçlık hayatınız boyunca birkaç şeye karşı oluşan durumdur. Sosyal fobi ise birçok şeyi kapsar. Daha sürekli ve yoğundur.

        2) Mükemmeliyetçiliğin bize hep iyi olduğu söylendi, siz ise şimdi kötü olduğunu söylüyorsunuz?

Mükemmeliyetçiliğin iki boyutu vardır; patolojik ve patolojik olmayan. Patolojik olanda müthiş bir doyumsuzluk vardır. Kişi ne yaparsa yapsın kendi ruhunu doyuramaz ve hep mutsuz kalır. Patolojik olmayanda ise ‘sağlık olsun’ demeyi bilir.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir