Vajinusmus ve Kaygı

Vajinusmus Nedir?

Vajinusmus, bir kadın cinsel işlev bozukluğudur. Cinsel birleşme sırasında, vajinanın dışındaki kaslarda istemsiz bir kasılma meydana gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu kasılmalar sürekli ya da yineleyici olmaktadır. Bu istemsiz kasılmalar cinsel birlikteliği engellemektedir ya da cinsel birliktelik sırasında ağrıya sebep olmaktadır. Vajinusmusun dünya genelinde yaygınlığı %1-7 arasındayken klinik ortamında %7-15’e kadar çıkmaktadır. Yaygınlık düzeyi kültüre göre değişmektedir ve ülkemizde oldukça yaygın olduğu belirtilmektedir.

Vajinusmusun Sebepleri  Nelerdir?

  • Cinsellik hakkında olumsuz görüşler
  • Kaçınma ve tiksinme
  • Kaygı
  • Evlilik ilişisinin kalitesi
  • Partnerin cinsel işlevi
  • Cinsel mitler
  • Cinsellikle ilgili bilgi eksikliği
  • Aile içi şiddete maruz kalmak
  • Cinsel olarak yetersiz olma korkusu
  • Fiziksel/cinsel travma

Vajinusmus-Kaygı İlişkisi

Vajinusmusa eşlik eden birçok psikolojik rahatsızlık bulunmaktadır. Bunların başlıcaları depresyon, kaygı bozuklukları, fobi, obsesif kompulsif hastalıklardır.

Kaygı ve vajinusmus ilişkisini inceleyecek olursak…

Vajinusmus ve diğer cinsel işlev bozukluğu olan hastaların genel kaygı düzeylerinin daha yüksek olduğu belirtilmektedir. Genel kaygı düzeyleri yüksek olan bireylerde, cinsel ilişki için kaygı varlığından bahsetmek mümkündür. Vajinusmuslu hastaların cinsel birleşmeye dair uzun yıllar boyunca kaygı yaşadıkları bilinmektedir. Hatta vajinusmusu bir kaygı bozukluğu olarak değerlendirenler mevcuttur.

Yüksek kaygı düzeyi, cinsel işlev bozukluğuna sebep olmaktadır. İlişkiyi tehdit olarak görme ve kaygı düzeyinin yükselmesi, kaçınma davranışı ve ağrıya sebep olmaktadır. Bu da ilişkiye girmeyi engellemekte ya da ağrıları şiddetlendirmektedir.

Kültürel ve çevresel faktörler kaygı düzeyi ile yakından ilişkilidir. Kadının eşinin ailesi ile yaşaması hem cinsel yaşamını hem de yaşadığı cinsel sorun ile baş etmesini etkilemektedir. Ülkemizde kültürel olarak bakıldığında, kadınlarda özellikle kaygı belirtileri açısından eş ailesi ile birlikte yaşamak bir risk faktörü olarak değerlendirilmektedir.

Cinsel işlev bozukluklarında, cinsel problemden dolayı suçluluk duymak kaygı düzeyini artırmaktadır. Kaygı düzeyinin artması cinsel işlev bozukluğunu tetiklemektedir. Bu noktada bir çeşit kısır döngüden bahsetmek mümkündür.

Vajinusmusun Tedavisi

Günümüzde, cinsel işlev bozukluklarında birçok yanlış tedavi ön plana çıkmaktadır. Aslında vajinusmus, süre olarak en kısa sürede tedavi edilebilecek cinsel işlev bozukluklarından biri olmasına rağmen, yanlış tedavi yöntemleri kadını hem psikolojik olarak yıpratmakta hem de zaman kaybına yol açmaktadır. Bu yanlış tedavi yöntemleri arasında; vajinal girişteki kasılmaları jel kullanımı, rahatlamak için alkol alımı, ağrı kesici ve lokal anestekik kullanımı, hymenektomi (kızlık zarının ameliyatla alınması) gibi yöntemler sayılabilir.

Vajinismusun tedavisi temelde psikolojiktir ve tedavilerin pek çoğunun sistematik duyarsızlaştırma ve bilişsel davranışçı terapi olduğu görülmektedir. Psikolojik tedavilerin vajinismusun tedavi edilmesinde daha etkili olduğu, cinsel ağrı üzerinde büyük bir etkisinin olduğu, cinsel anksiyetenin azaltılmasında daha fazla kazanç sağladığı ve cinsel işlevler üzerinde de etkili olduğu belirtilmektedir.

Siz de böyle bir sorun yaşıyor ve çözüme ul aşmak istiyorsanız Etiler’deki psikolojik danışmanlık merkezimizdeki uzman psikologlarımızdan yardım alabilirsiniz.

Paylaş :
Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir