İster çok yoğun, değişken, hızlı bir hayatımız olsun isterse çok sakin, monoton, ekstrem olayların yaşanmadığı daha yavaş bir hayatımız olsun, “kaygı” hayatımızın kaçınılmaz bir parçasıdır. Hepimiz zaman zaman başımıza gelebilecek olaylardan ötürü kaygı duyarız. Bu olaylar aile, arkadaşlık ilişkileri, iş, romantik ilişkiler vb. gibi sebeplerden kaynaklı olabilir.
Kimi kaygılar iyi huyludur, baş edilebilecek boyutlardadır, geçicidir ve bizi yapacağımız işe motive eder, bizi olası tehlikelerden korur, onlara karşı hazırlıklı olmamızı sağlar ve bir süre sonra da kaybolur. Ama her kaygı bu şekilde normal boyutlarda olmayabilir. Bazen bu kaygı durumları öylesine şiddetlidir ki hayatınızın kontrolü ellerinizden kayıp gidebilir. Bu kaygı durumlarının çeşitli nedenleri ve türleri vardır.
Bu yazımda bu türlerden biri olan Genelleştirilmiş Kaygı Bozukluğu ya da diğer bir adıyla Yaygın Anksiyete Bozukluğu’nu ele alacağım.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu(YAB) Nedir?
Yaygın Anksiyete Bozukluğu; yaşamın birçok farklı yönüyle alakalı “sürekli, aşırı ve mantıksız” bir endişe duyma durumudur.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Ortada gerçek bir neden yokken ya da bir neden varken ama bu neden içinde bulunulan durumla tamamen alakasızken duyulan aşırı ve kronik endişe bu rahatsızlığın en önemli belirtisidir. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler genellikle olayların en kötü yönlerine odaklanırlar, dışarıdaki dünyanın onların kontrolleri dışında geliştiğini düşünür ve bu denetimsizlik fikrinden ciddi derecede rahatsızlık duyarlar. Onlar için bu endişe duyulan olaylarda iyi bir ihtimal, bir çıkar yol ya da bir geri dönüş mümkün değildir.
Ayrıca bu endişelerinin aşırı ve yersiz olduğunun kendileri de farkındadırlar ama yine de bu hissi bir türlü dizginleyemezler. Bu yüzden çevrelerindeki insanlar tarafından bazen “evhamlı” olarak nitelendirilirler.
Çeşitli olaylar karşısında duyulan bu yoğun endişe durumunun en az 6 aydır devam ediyor olması lazım.
Diğer belirtilerden bazılar şunlardır;
- Huzursuzluk ve heyecan duygusu
- Kolayca bitkin düşme
- Konsantrasyon güçlüğü
- Sinirlilik
- Kaslarda gerginlik
- Uyku problemleri
Toplumda Ne Sıklıkta Görülür?
Yaygın anksiyete bozukluğunun hayat boyu görülme sıklığı %5-6 civarıdır. Yani her 100 kişiden 5’i hayatlarının bir döneminde genelleştirilmiş kaygı bozukluğu yaşıyor. Bu kaygının sebepleri genellikle aile, iş ya da para kaynaklı oluyor.
Tedavi İçin Ne Yapmalıyım?
En az 6 aydır kendinizde bu şekil belirtiler görüyorsanız, kaygısız geçirdiğiniz günlerin sayısı kaygılı geçirdiklerinizden azsa ve bu durumla artık tek başınıza başa çıkamıyorsanız yapacağınız ilk şey kesinlikle psikolojik destek almaktır. Böyle bir durumdan muzdaripseniz Levent’de bulunan psikolojik danışmanlık merkezimizi arayıp, konunun uzmanı olan psikologlarımızdan yardım almaktan çekinmeyin.